Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe
1/2 szklanki oleju
2 jogurty niesłodzone typu greckiego duże
paczka okrągłych biszkoptów
puszka brzoskwiń
żurawina suszona
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem, do całkowitego rozpuszczenia kryształków, dodać budynie, olej oraz jogurty.
Pianę z białek ubić osobno, następnie dodać delikatnie do masy z pozostałych składników. Brzoskwinie pokroić w cienkie plasterki, dodać połowę puszki brzoskwiń. Blachę wyłożyć papierem, na spodzie rozłożyć biszkopty. Wylać na blachę ciasto, rozłożyć resztę brzoskwiń, posypać żurawiną.
Piec w temperaturze 180 st.C ok. 1,5 godziny, aż się zrumieni.
Smacznego!
*Przepis pochodzi z kuchni inspirującej znajomej:)
a mąka...?
OdpowiedzUsuńNie potrzeba :) Mamy 2 budynie śmietankowe i to one "utrzymują" ciasto, dzięki czemu jest bardzo delikatne.
OdpowiedzUsuń