Ciasto jogurtowe

2 comments
Propozycja na weekend: puszyste jak obłoczek ciasto jogurtowe. Nie wymaga wiele pracy, a efekt zadowoli każdego smakosza słodkości :)



Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe
1/2 szklanki oleju
2 jogurty niesłodzone typu greckiego duże
paczka okrągłych biszkoptów
puszka brzoskwiń
żurawina suszona

Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem, do całkowitego rozpuszczenia kryształków, dodać budynie, olej oraz jogurty.
Pianę z białek ubić osobno, następnie dodać delikatnie do masy z pozostałych składników. Brzoskwinie pokroić w cienkie plasterki, dodać połowę puszki brzoskwiń. Blachę wyłożyć papierem, na spodzie rozłożyć biszkopty. Wylać na blachę ciasto, rozłożyć resztę brzoskwiń, posypać żurawiną.

Piec w temperaturze 180 st.C ok. 1,5 godziny, aż się zrumieni.

Smacznego!

*Przepis pochodzi z kuchni inspirującej znajomej:)







Next PostNowszy post Previous PostStarszy post Strona główna

2 komentarze:

  1. Nie potrzeba :) Mamy 2 budynie śmietankowe i to one "utrzymują" ciasto, dzięki czemu jest bardzo delikatne.

    OdpowiedzUsuń