Dzisiaj po polsku! Ciasto wyrabia się nie więcej niż 10 minut, i mimo tego, że trzeba poczekać 8h na wyrośnięcie, to warto, bo nic nie smakuje tak jak on. Ciepły, pyszny, z chrupiącą skórką...
25 dag mąki żytniej typ 720
15 dag mąki pszennej
0,4 litra ciepłej wody
1 płaska łyżka soli
1 łyżka ziaren sezamu
1 łyżka ziaren słonecznika
1 łyżka pestek z dyni
1 łyżka siemienia lnianego (niemielonego)
Garść otrąb zbożowych
Zakwas (3 duże łyżki)
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąki, sól, mieszamy z ciepłą wodą, wyrabiamy ciasto ręką, następnie dodajemy
zakwas (ciasto powinno być trochę rzadsze niż drożdżowe).
Z
ciasta odkładamy 2 łyżki zaczynu odkładamy do słoika i odstawiamy na półkę lub do lodówki (będzie to nasz zakwas na następną porcję.
Następnie
dosypujemy ziarna i inne dodatki wg uznania, przekładamy do
keksówki. Odstawiamy na 8h w ciepłe miejsce (ja zostawiam na noc na grzejniku).
Wkładamy na 50-60 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika, szybko wyjmujemy chleb z formy, a następnie za pomocą pędzelka nawilżamy chleb ok. 1/4 szklanki wody. Chleb zawijamy w ściereczkę i w ręcznik lub nawet koc, żeby spokojnie wystygł. Już po ok. 1/2 h nadaje się do jedzenia.
Smacznego!
PS. Polecamy szczególnie z oliwą z oliwek z solą i ziołami.
PS. Polecamy szczególnie z oliwą z oliwek z solą i ziołami.
Mąka, woda, sól, ziarna i zakwas. |
Ciasto wyrabiamy ok. 2 minut ręką lub niemetalową łyżką (nie wiadomo do końca, czy przesąd, czy zakwas rzeczywiście nie lubi metalu) |
Ciasto przekładamy do silikonowej formy. Możemy górę zwilżyć, żeby uzyskać gładszą powierzchnię. Posypujemy ziarnami wg uznania. |
0 komentarze:
Prześlij komentarz