Falafle pieczone

2 comments


Falafel jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni arabskiej. Kotleciki z ciecierzycy lub bobu można podawać jako danie główne, przystawkę, łącząc z dodatkami takimi jak ogórek, czy pomidor, czy sosami na bazie jogurtu lub w picie. Dania z falafelami dostaniemy na każdej ulicy bliskowschodniego miasta, jednak danie oryginalnie pochodzi z Egiptu, gdzie w czasie postu było dla Koptów substytutem mięsa. 
Poniżej przedstawiamy podstawowy przepis na falafle w 2 wersjach smakowych.
Składniki (na 2 osoby):
250 g ciecierzycy (1 puszka)
1/2 małej cebuli
1/2 ząbka czosnku
1/2 łyżeczki sody
kilka łyżek wody
2 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka soli
pieprz
Wersja 1 (z pietruszką):
kilka gałązek natki pietruszki (użyłyśmy suszonej)
szczypta cynamonu
kilka ziaren kolendry
1/2 łyżeczki imbiru
pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
Wersja 2 (z miętą):
suszona mięta
kilka ziaren kolendry
kminek mielony

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek siekamy. Cieciorkę odsączamy na sitku i mielimy blenderem na niezbyt gładką masę, dodajemy posiekane warzywa oraz przyprawy (wersja 1 lub 2) rozgniecione wcześniej w moździerzu. Dodajemy wodę oraz olej. Kiedy masa jest już klejąca, formujemy niewielkie kotleciki i układamy je na blasze. Pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni.   




Next PostNowszy post Previous PostStarszy post Strona główna

2 komentarze:

  1. Lubię falafle, muszę wypróbować drugą wersję,bo jeszcze takiej nie robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecamy, mięta nadaje bardzo ciekawy smak kotlecikom :)

      Usuń