Szpinak z gorgonzolą

Leave a Comment






Szpinak to źródło żelaza, kwasu foliowego i antyoksydantów. Zawiera także wiele witamin (m.in. C, E, K, witaminy z grupy B, betakaroten). Jednak szczawiany w nim zawarte wpływają odwapnijąco na organizm, dlatego szpinak powinniśmy łączyć najlepiej z nabiałem. 

Poniżej przedstawiamy przepis na bardzo smaczną masę szpinakową o zdecydowanym charakterze dzięki gorgonzoli. Można nią faszerować naleśniki, kurczaka, zapiekać z rybą lub po prostu zjeść z makaronem.


Składniki dla 2 osób:
25 dag szpinaku mrożonego
4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki gorgonzoli
ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oleju do smażenia
sól, pieprz

Przygotowanie (ok. 15 minut):
1. Na zimny olej wrzucamy rozgnieciony ząbek czosnku, podgrzewamy wolno aż czosnek zacznie się smażyć, wtedy go wyjmujemy, smażymy szpinak aż całkowicie się rozmrozi.

2. Dodajemy śmietanę, ser gorgonzola, sok z cytryny, sól i pieprz kolorowy do smaku. Dokładnie mieszamy.


Smacznego!



Next PostNowszy post Previous PostStarszy post Strona główna

0 komentarze:

Prześlij komentarz