Sałatka z paluszkami krabowymi

Leave a Comment



Nadszedł karnawał, więc mamy jeszcze jeden powód do spotkań w gronie przyjaciół i znajomych. Jeśli nie wiecie, co przygotować na domówkę albo co zabrać idąc do kogoś z wizytą, polecamy przetestowanie tego przepisu.

Składniki:
1 opakowanie paluszków krabowych (250 g)
1 ogórek szklarniowy
ok. 10 rzodkiewek
pęczek koperku
1 opakowanie makaronu sojowego* (100g)
majonez
sól pieprz

*makaron sojowy jest sojowy tylko z nazwy, w rzeczywistości jest to makaron z fasoli mung. Można spotkać go także pod nazwą makaron chiński.

Warzywa umyć. Ogórka obrać i pokroić w kostkę. Rzodkiewki pokroić w ósemki. Paluszki krabowe pokroić na kawałki o grubości ok. 0,5 cm. Koperek posiekać. Wymieszać te składniki w misce, dodać sól i pieprz oraz majonez (ok. 2 łyżki, ale można więcej wedle uznania).

Makaron sojowy przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (zalać wrzątkiem i moczyć 2 minuty, potem odsączyć i przelać zimną wodą). Odcedzić i posiekać na kawałki kilkucentymetrowe. W innym wypadku makaron splącze się w kłębek, który trudno będzie rozdzielić.

Dodać majonez do składników w misce, dokładnie wymieszać.














Next PostNowszy post Previous PostStarszy post Strona główna

0 komentarze:

Prześlij komentarz