Ciasto marchewkowe z polewą cytrynową

Leave a Comment





Czekając z niecierpliwością na wiosnę, proponujemy ciasto marchewkowe z pyszną kremową cytrynową polewą. 
Jest miękkie i delikatne i nie wymaga dużo pracy, a połączenie marchewki z cynamonem chyba nigdy się nie nudzi. :)


SKŁADNIKI:
4 jaja
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu
1 szklanka oleju
2 szklanki marchwi startej na małych oczkach
1 szklanka orzechów włoskich

Jajka ubijamy z cukrem do momentu całkowitego rozpuszczenia kryształków (dobrze jest wyjąć jajka wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej - taki zabieg skróci czas ubijania).
Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, solą, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Mieszamy.
Dodajemy olej ciągle mieszając.
Na koniec wsypujemy marchewkę oraz orzechy. W razie ochoty możemy dodać także inne bakalie, np. rodzynki, migdały albo białą czekoladę
Wlewamy na dowolną blachę. My polecamy keksówkę albo standardową prostokątną.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni do uzyskania suchego patyczka, ok. 40-60 minut.

POLEWA:
1 serek Philadelphia
sok z połowy cytryny
1/2 szklanki cukru pudru

Wszystkie składniki polewy wymieszać do uzyskania lejącej, ale gęstej konsystencji. W razie gdyby polewa była zbyt rzadka, dodajemy cukier puder, gdy za gęsta - sok z cytryny. Wylewamy na ciasto gdy już nie jest gorące.

Polewa jest tak pyszna, że równie dobrze można zrobić podwójną porcję i przełożyć nią ciasto.

Smacznego!






Next PostNowszy post Previous PostStarszy post Strona główna

0 komentarze:

Prześlij komentarz