Bakłażan z serem

Leave a Comment

Nie ma co się czarować - bakłażan najlepiej smakuje po obróbce termicznej z udziałem tłuszczu. W odchudzonych przepisach wychodzi albo suchy albo nieprzyjemnie gąbczasty i podchodzący wodą. Jeżeli macie ochotę na śródziemnomorskie smaki, zapraszamy do wypróbowania tego ekspresowego przepisu.

Składniki:
Bakłażan
Roztrzepane jajko
Parmezan bądź inny ser starty na drobnych oczkach (lepiej sprawdzą się sery, które po starciu będą sypkie - my użyłyśmy cheddara i był nieco problematyczny, ale wyszło przepyszne)
Przyprawy

Bakłażana kroimy na plastry około półcentymetrowe. Obtaczamy w roztrzepanym jajku (jajka nie trzeba solić; pamiętajmy, że ser jest słony), a następnie panierujemy w serowych drobinkach, które wcześniej wymieszaliśmy z przyprawami - polecamy oregano, zioła prowansalskie, słodką paprykę i inne wedle uznania.

Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia bądź wysmarowaną oliwą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy do zrumienienia się sera, co następuje bardzo szybko - w naszym przypadku po 5-7 minutach.

Smacznego!
 




0 komentarze:

Prześlij komentarz