20 sztuk krewetek Black Tiger (ok. 120g)
1/3 kostki masła
pęczek natki pietruszki
1/3 szklanki białego wina
1 łyżeczka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Jeśli krewetki są mrożone, rozmrozić je poprzez włożenie do letniej wody na min. 10 minut. Jeżeli są świeże, obrać z pancerza, usunąć jelita poprzez nacięcie krewetek na grzbiecie (dzięki temu także rozłożą się ładnie podczas smażenia).
Na zimną patelnię wlać oliwę, dodać czosnek pokrojomy w plasterki. Powoli rozgrzewać. Dodać krewetki, podsmażyć aż będą przyrumienione. W przypadku przygotowywania większej porcji, należy krewetki smażyć partiami, żeby każda sztuka miała bezpośredni kontakt z patelnią. Dodać masło, wino (poczekać chwilę aż alkohol odparuje), sok z cytryny oraz posiekaną pietruszkę. Dusić pod przykryciem 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz