Półkruche rogaliki z nadzieniem

Leave a Comment




Składniki (na ok. 30 sztuk):
4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
4 dag drożdży
1 kostka masła
250 ml kwaśnej śmietany
3 żółtka

Nadzienie:
1 żółtko
1 kostka twarogu
5 łyżek cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
Wanilia

Przygotowanie:
Masło posiekać z mąką. Żółtka utrzeć z cukrem. Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru, dodać do nich śmietanę i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie żółtka i drożdże dodać do mąki z masłem, zagnieść ciasto i podzielić na 4 części. Każdą z cześci rozwałkować, wyciąć koło (np. przykładając duży talerz), które następnie należy podzielić na 6 lub 8 części (w zależności od tego jak gduże chcemy mieć rogale (ja dzielę na 8). Do środka włożyć nadzienie i zwinąć tak, żeby powstał rogalik. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec 15 minut w temperaturze 180 st.C, aż będą złote.

Nadzienie serowe:
Zblendować twaróg z pozostałymi składnikami. Można dodać ulubione dodatki, np rodzynki, skórkę pomarańczową. Znakomicie smakują także z innymi dodatkami, np. dżemem wiśniowym, jagodami.

Smacznego!


Next PostNowszy post Previous PostStarszy post Strona główna

0 komentarze:

Prześlij komentarz