Galettes sucrees - arabskie pierniczki

Leave a Comment


Składniki:4 jajka3/4 szklanki cukru1/2 szklanki oleju3 szklanki mąki razowej2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli2 łyżki przyprawy do piernika1/2 szklanki migdałów w płatkach1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich1/4 szklanki pokrojonych daktyliziarna sezamu do posypania
Przygotowanie:Ubij 3 jajka z cukrem, dodaj olej, mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i przyprawę do piernika, a na koniec posiekane orzechy i owoce. Przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Podziel je na 2 części, z każdej ulep wałek o długości 35 cm i grubości 5 cm. Ułóż oba wałki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi odstęp. Ubij ostatnie jajko i posmaruj ciasta. Posyp ziarenkami sezamu. Piecz 20 minut na środkowym poziomie piekarnika w temp. 175°C. Odstaw na 5 minut do ostygnięcia. Pokrój na kawałki o grubości 2 cm. Ponownie ułóż na blasze i piecz 20 minut w tej samej temperaturze.





na podstawie przepisu Miesięcznik Kuchnia w portalu ugotuj.to
Next PostNowszy post Previous PostStarszy post Strona główna

0 komentarze:

Prześlij komentarz